Benieuwd naar de mogelijkheden van kredietunies? Een kredietunie brengt ondernemers uit dezelfde branche samen, waarbij ze elkaar financieel ondersteunen en coachen. Lees hieronder meer over de verschillende vormen van kredietunies, rendementen, coaching en kredietaanvragen.
Er zijn twee modellen. Voor de ondernemer die krediet krijgt bestaat er geen verschil tussen de twee modellen. Voor de ondernemer die investeert is er wel verschil.
1. Het centrale kas model (risk sharing)
Kredieten worden gefinancierd vanuit een centrale kas die de middelen bevat van alle investerende ondernemers. De investerende ondernemers brengen vermogen in via ledencertificaten. Daarnaast voorziet de kredietunie zich van vreemd vermogen door uitgifte van obligaties en door aantrekken van vermogen van derden.
Door kredieten te verstrekken uit een centrale kas worden risico's gespreid over alle leden van de kredietunie. Om risico’s nog verder te beperken treft de kredietunie voorzieningen om leningen die niet (geheel) worden terugbetaald op te vangen. Hierdoor is er bij het centrale kas model sprake van een beperkt risico, maar ook van een wat beperkter rendement.
2. Het bemiddelingsmodel (community funding)
Bij dit model zet een kredietunie voor de leden een goedgekeurde kredietaanvraag op een investeringsplatform open. Die leden kunnen vervolgens daarop inschrijven. Een ondernemer wordt op deze manier gefinancierd door een aantal investerende leden. Het krediet loopt dus niet via de kas van de kredietunie. Er wordt dan ook geen geld aangetrokken door de kredietunie.
Bij het bemiddelingsmodel wordt het risico alleen opgevangen door de (enkele) leden die in een bepaalde kredietvraag investeren. De risicospreiding is daardoor beperkter dan bij het centrale kas model. Met andere woorden: investeerders lopen meer risico. Het risico is ook hoger omdat de kredietunie geen voorzieningen aanhoudt om leningen die niet (geheel) worden terugbetaald op te vangen. Daar staat tegenover dat hierdoor het rendement hoger kan zijn.
Omdat bij het bemiddelingsmodel het risico alleen door de ondernemers die in één bepaalde kredietvraag investeren wordt opgevangen, is voor dit model ontheffing nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
BKN geeft geen prospectusplicht. Toch wil het Bestuur alle informatie verstrekken, die nodig is om een weloverwogen oordeel te kunnen vormen omtrent BKN. Het Bestuur doet dat in de vorm van een informatiememorandum met relevante informatie. Echter, de informatie is minder uitgebreid dan een wettelijk verplicht prospectus zou bieden.
Overweegt u om lid te worden van BKN? Vraag ons informatiememorandum aan.
Na schriftelijke toestemming van het bestuur kunnen zowel krediet nemende partijen als krediet gevende partijen lid worden van BKN.
Krediet nemende partijen: natuurlijke en rechtspersonen die beroeps- of bedrijfsmatig vracht en/of personen vervoeren of in het verleden vervoerd hebben over de Europese binnenwateren en gevestigd zijn in Nederland dan wel hun hoofdzetel in Nederland hebben.
Krediet gevende partijen: ieder die ondernemer is (geweest) in de binnenvaartsector of aantoonbare affiniteit heeft met de sector kan lid worden en geld investeren.
De aankoop van een schip is geheel de verantwoordelijkheid van de koper. Wel heeft BKN voor (potentiële) kopers een handreiking samengesteld: 'Schip kopen? Waarop letten...' Deze handreiking helpt kopers om bij aankoop van een schip geen belangrijke punten over het hoofd te zien en biedt ook een (model) voorlopig koopcontract met nuttige tips.
De handreiking is gratis voor leden, maar is ook door niet-leden te bestellen bij secretaris@binnenvaartkredietunie.nl
Vraag het BKN-Informatie Memorandum aan